Login
+Follow
Login

Att utmana sig själv

By Maja Gustafsson on 2013.06.14 In Bilder Outdoor

”I lördags drog jag ut på ett tjugosex timmars miniäventyr. Tillsammans med pappa klämde jag fast skidorna och drog ut i näst intill orörda berg och skogar, bara renarna hade varit där innan oss. Vädret var på vår sida, men lika tungt var det för det att bestiga två toppar med full packning. Vi var drog ut innan solen hade gått upp och avslutade inte förrän efter att den gått ned. Då lämnade pappa mig i skogen och jag fick därefter klara mig själv. Trots att jag var riktigt slut kändes det inte alls som ett problem, så jag började såga ned vad som kändes som en miljon träd ungefär, på pappas mark såklart, och fixade ett helt läger innan jag började med elden. Vilket misstag. Allt gick som planerat, tills dess. Allt i hela skogen var ju såklart blött, och det enda jag hade med mig var några torra tjärvedsflisor som jag samlat på mig tidigare under dagen. Höll på i nästan tre timmar med elden och var så upptagen med den att jag helt glömde bort att jag inte hade ätit på ett mycket bra tag, vilket resulterade i att jag blev helt körd i huvudet och fullkomligt besatt av att jag var tvungen att få igång elden. Det enda jag kunde tänka på. När jag nästan hade gett upp hoppet så gav sig allt och jag fick eld. I samma sekund som jag inser det brister allt och jag börjar gråta som en unge. Kändes ungefär som när Marwin hittar Nemo: “Jag ska aldrig låta någonting hända dig, Nemo”. Elden representerar i detta läge Nemo.

Blir med andra ord överlycklig, fixar lite mer ved som jag lägger runt om i hopp om att den ska torka. När jag inser att jag just grät floder över min eld, kommer jag också på att det är dags för mat. Klockan är då runt 22.00. Jag kryper sedan ner i mina sovsäckar och spanar lite på allt som lyste upp himlen ovanför mig, dvs stjärnor, norrsken och en halvmåne. Somnar sedan så gott som direkt, men har någonstans ändå kvar i tanken att jag måste vakna regelbundet för att mata Nemo. Nemo brinner till klockan 06.00, vilket även var tiden jag hade tänkt gå upp. Dock hade jag det lite för bekvämt, så jag sov vidare till 08.00. Även där, ett misstag. Elden brann inte och mina kläder som jag så fint hade hängt upp på tork hade frusit och gick nu att knacka på. Käkade lite lätt, packade ihop, rev lägret och begav mig tillbaka till stugan där jag startade ifrån. När jag kom tillbaka märkte jag hur hungrig jag var och åt en mängd som i princip inte ens borde ha varit möjlig att få ned i min kropp. Det här var ju inte nu någon större grej, men intressant att se hur kyla, hunger, utmattning och ensamhet går ihop. Blev lite klokare i varje fall.”

Hittade denna text som jag skrev i januari efter att jag varit ute på ett tur i vildmarken norr om Morjärv i Norrbotten. Var faktiskt grymt roligt, och måste erkänna att jag saknar vintern lite trots att vi här uppe i norr, i princip, just fått sommar. Det här är sånt här som jag tycker är väldigt roligt, att pressa sig själv lite och se hur man reagerar i olika situationer, och då även lära sig att hantera olika svårigheter.

IMG_2433 (622x415)IMG_2422 (622x415)IMG_2368 (622x933)IMG_2366 (622x415)

2 Responses to "Att utmana sig själv"

  Comments (2)

 1. fridalindfors wrote:

  Hej! Men jag har en liten fråga till deeeeeeeeej. Är det kul att vara en sån där filmare på tv4?

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Om mig

Att vara ute i vildmarken har präglat hela min uppväxt, vilket jag är mycket tacksam för. Intresset för naturen följer med mig än idag och jag försöker att ta varje chans jag kan till att hitta nya äventyr, stora som små. Kameran har jag så gott som alltid med mig och kommer därmed att bjuda på mycket bilder.

Arkiv
+Follow

Login